Wednesday, December 7, 2011

Kaks esimest koolipäeva läbi. Olid muljetavaldatavad.
Siin on nii, et esimesed kaks päeva oli Pre-Conference Advanced Learning. Oli valida nelja teema vahel. Me kõik valisime Comperhensive Eco-Growing Systems. See peaks andma mingi üldülevaate maheviljeluse põhimõtetest. (Homme, st 8. dets algab konverentsi osa. )



Kolm lektorit rääkisid mitmel erineval teemal. Väga huvitavalt hakkas kõik pihta. Esimene lektor, Lawrence Mayhew rääkis oma perekonnast ja seda kui terved tema esivanemad on olnud ja kui vanaks kõik elasid. Kuid viimaste aastakümnete jooksul on neil olnud palju vähihaigeid ja inimesed surevad liiga noorelt. Ja siis räägiti meie elu, nii taimede kui inimese sarnasusest, kuidas kõik siin maailmas seotud on jne. Ta on ise mikrobioloog. Või vähemalt mulle tundus nii. Rääkis mulla biooogiast, elementidest ja ainetest mullas, inimeste ja taimede haigustest. Mulla ja inimeste seedesüsteemist, huumusest ja kõigest sinna juurde kuuluvast. Vahepeal läks olukord ikka väga hulluks -täitsa keemia loeng tundus olevat. Teine esineja John Kempf oli noor mees, laheda soenguga -  potisoeng ja juuksed otsast üles koolutatud. Esialgu tundus lihtsalt huvitav ja pärast, kui panin tähele, et saalis istub sellise soenguga ja lisaks ka vahva päkapiku habemega ja ühtemoodi riides mehi veel, hakkas kohe päris huvitav. Muudkui piilusin vaheajal neid mehi ja mõtlesin, et kes nad sellised on. Margus teadis öelda, et vist on amishid. Vaatasin täna internetist järgi ja ongi nii. Ja neil olid mõnel naised ka kaasas ja väike laps. Ja naised olid ka täitsa ühtemoodi riides. Lõunasöögi lauas sõid koos vanaema-vanaisa-isa-ema ja väike laps. Väga ägedad näevad välja. proovisin neid oma vaatamisega mitte ahistada :). Amishid elavad vist enamuses Pennsylvanias ja see on kohe Ohio kõrval olev osariik.
Vaata amishite kohta infot siit, kui huvi pakub:
http://en.wikipedia.org/wiki/Amish

 See noorteadalene, kes amish on, rääkis väga tarka juttu. Rääkis taimede toitumisest, igasugustest toiteelementidest, mida need teevad, kuidas mõjuvad, kuidas puudus ja stress haigusi tekitab (jällegi - nii inimestel kui taimedel), taimefüsioloogiast jne. See taimefüsioloogia oli huvitav, sest oli veidi tuttavam teema ja seepärast ka veidi arusaadavam.  Kolmas esineja Jerry Brunetti taime juurtest, mullast, vihmaussidest jne.

Meie kõrval istus üks noor naine, kes jõi aega ajalt mingit imelikku rohelist jooki. Ma sain kohe aru, et see on midagi väga tervislikku, paistis kohe sedamoodi välja. :)  Mai küsis julgelt, et mis see on, mida ta joob. See olevat smuuti mingitest kapsa ja salatilaadsetest taimedes, ise tehtud. Ja siis me rääkisime veel veidi Ameerika maheviljelusest. Ta ütles, et peab ka ühte mahetalu kuna on ka konsultant ja teisi ei saa õpetada, kui endal praktikat ei ole. Ta olevat ise ülikoolis loomakasvatust õppinud, Ameerikas üldiselt eriti mahepõllumajandust ülikoolis õppida ei saa. Ainult mõnes suuremas. Muidu on USDA juures mingid kursused. Mahetoodete müük on suhteliselt väike, sest hind ei ole kõigile taskukohane. Aga presidendiproua Obama on toredasti mahedat propageerinud. Tihti pöördutakase mahetoodangu juurde siis, kui juba mingid terviseprobleemid on tekkinud. Kui olemasoleva konverentsi kohta küsisime, siis ütles, et siin on nii mahedaid kui ka tavaviljelejaid. Et see on üks Ameerika parimaid maheüritusi ja et siin pööratakse väga suurt tähelepanu mullale. Nii see tõesti on. Terve taim, mis saab tuua sööjale head tervist, peab kasvama terve mulla sees tasakaalustatud tingimustes. Selline see üldine kokkuvõte sellest kahest päevast võikski olla.

Tegelikult teeb see kõik veidi kadedaks. Seepärast, et meie maheviljelejatel ei ole võimalus õppida nii heal tasemel teadlaste juhendamisel. Siin tuleb loengutest nii hästi välja kogu elu kompleksus ja seotus. Mul on tunne, et meie õpime igat aspekti eraldi ja ei oska seda kõike omavahel seostada. Ja mitte ainult maheviljelejad, vaid taimekasvatajad ja võib olla ka loomaksvatajad. Teiste alade kohta ei tea arvata, aga võib olla on see meie haridussüsteemi üldine puudus?  Kui ma tuletan meelde oma õpinguid, see oli muidugi juba nii kaua aega tagasi, aga ma ei mäleta sellist organiseeritud suurt teadmist oma peas, mis ilusasti kõik seosed mulla ja taime ja inimese jne vahel paika paneks. Võib olla ma olin nii noor seda õppides, et ei osanud ega tahtnud sellest aru saada.

Ja põllumehed, kellele see koolitus mõeldud on, on ka jube targad! Nad oskavad nii tarku küsimusi küsida! (ja oskavad vist nii hästi inglise keelt, et saavad kõigest aru, mis räägitakse ;)).

Siin pidavat olema seitsme riigi inimesi. Kanadast ja Austraaliast ja Uus-Meremaalt ja vist oli ka Pranstusmaalt ja Inglismaalt. Ja esimesel päeval, kui need riigid kõik ette loeti, öeldi, et ISEGI EESTIST! on siin viis inimest. Siis paluti meil käed üles tõsta ning kõik plaksutasid meile. See oli nii naljakas ja veidike kõhe tunne!

Eile oli Mai sünnipäev. Hommikul kinkisime talle paradiisililled ja Tarkuse raamatu. Mai valis sealt paar tarkusetera meie-teie jaoks välja:

Mida vaiksemad oleme, seda rohkem kuuleme. ( Baba Ram Dass)
See, et mure ja vaeva linnud üle su pea lendavad, seda sa muuta ei saa. Aga et nad usu juustesse pesa ehitavad, seda saad sa küll ära hoida. (Hiina vanasõna)
Kogu inimeste tarkuse võib võtta kokku kahte sõnasse - oota ja looda. (Alexandre Dumas)
Õnnelik oled siis, kui see, mida sa mõtled, mida sa ütled ja mida sa teed on omavahel kooskõlas. (Mahatma Gandhi)
Kui meie üksteist ei aita, siis kes seda teeb? (Barbara Mandrell)

Mai sünnipäeva käisime tähitamas Jaapani restoranis. Jube põnevad söögid olid! Ja sellel pildil siin praetakse meile köögivilja!





No comments:

Post a Comment