Friday, December 9, 2011

MÕTLEMINE ON NAGU LANGEVARI

.... MIS TÖÖTAB AINULT SIIS, KUI TA ON AVATUD. (Frank Zappa)



Mõelda saab hetke heaolu peale ja iseenda heaolu peale ja oma laste heaolu peale ja inimkonna heaolu peale ja elukeskkonna heaolu peale ja tuleviku heaolu peale ja..... Valik on meie.

Kaks päeva konverentsi on ka nüüdseks minevik. Homme on üks päev veel.  Eile kuulasin Karl Dallefedi loengut katttekultuuridest, Ken Roseboro GMO mõjust mahepõllumajandusele, Glen Rabenburgi loengut sellest kuidas parandada põllukultuuride kvaliteeti kasutades käepäraseid vahendeid. Korraks põikasime sisse ka Gary Zimmeri 3 tunnisele loengule, aga tulime sealt üpris kiiresti välja, sest pea hakkas ringi käima. Lisaks erinevale loengu sisule on ka väga erinevad ettekandmise viisid. Zimmerit, kes oli selline pisike ja kiire mehike ei jaksanud kaua kuulata, sest ta esines nii koleeriliselt, jooksis ühest saali nurgast teise, kriiskas ja tegi nägusid ja teda vaadates-kuulates hakkas varsti pea ringi käima :). Samuti võis siin kohata sellist ameerikalikku müügimehe loengut, kus arvad, et lähed kuulama mingit teemat, aga tegelikult püütakse sulle tasakesi pähe määrida mingit aparaati, mis sul kindlasti taskus olema peaks, et oma mured põllu peal lahendada saaksid. Aga huvitavat ja harivat on siin ikka ka. Ja loenguid on ühel ajal itu tükki, igaüks valib vastavalt oma huvile.  Õhtul, päris päeva lõpus on  Keynote speakers aeg. Eile õhtul rääkis Francis Thicke, kes on nii farmer kui ka mingi kõrgem põllumajandusametnik industriaal ja ökoloogilise põllumajanduse poliitikast. Ega see nüüd niiväga poliitika ei olnud ka. Aga sellised kurvad faktid, kuidas 2-5 suurkorporatsiooni kontrollivad 50-80 % toidu turust, kallinevatest kütusehindadest ja energiast ja et energia, mida kasutame peaks olema ikka TÕELISELT uuenev (taastuv) jne.  Tema arust on suhtumine orgaanilisse põllumajandusse ametiasutustes ja poliitikute hulgas paranenud.
Seevastu päeval näidati filmi "Farmageddon", kus politsei ja ametnikud kimbutasid talusid, kes tegelesid toorpiima müügiga. Ma ei saanud aru, miks see punt politseinikke sireenitavate autodega kuskile talusse või ökopoodidesse tormas, automaadid laskevalmis käes. Lapsed ja perenaine pandi ühte tuppa kuueks- seitsmeks tunniks kinni kuni kogu majapidamine läbi otsiti. Pärast see perenaine rääkis, milliste hirmudega ta siiamaani elab. Mingi point oli selles, et ametnikud ei luba toorpiima müüa, sest see võib tervisele kahjulikult mõjuda :D. Siis võeti tänaval inimestelt intervjuusid ja üks jalgrattur ütles, et kõik tema esivanemad on toorpiima joonud ja jäid ellu ja tema tahab ka just sellist piima tarbida. Eks need dokumentaalfilmid on vahel veidi kuskilt otsast üle kruvitud ka, aga eks seal ole ka tõtt selle kohta, mis meie ametnikud ja poliitikud meiega teevad. Ja nagu seal filmis ja õhtuses loenguski välja öeldi, et poliitikat teeb raha. See on ju tegelikult igal pool nii. Demokraatia on illusioon.

Täna kuulasime meie Eesti poiste guru Neal Kinsey loengut ja päeva alustuseks Don Huberi loengut "The Dark Side of Glyphosate and Glyphosate-Tolerant Crops". See slaid selle postituse alguses on ka sealt loengult. See oli hästi emotsionaale ja mõnus loeng. Rahavas tõusis pärast isegi austusest ja lugupidamisest püsti ja plaksutas. Loeng, mis oli pikitud paljude fotodega nende loomade siseelunditest, kes olid söönud Roudup Ready (GMO) põllukultuuri sisaldavat sööta. Ma ei tea, mis need siseelundid nii koledaks oli muutnud võrreldes tavalise söödaga söödetud loomadega, aga vahe oli silmnähtav. Ma vist ei tahagi enam nii väga GMO toitu süüa, ma ei tahaks, et minu siseelundid nii koledaks muutuskid. Inimene peab olema ilus nii seest kui väljastpoolt ;). Ja muideks, kui hiirtele anti valida GMO mais ja tavaline mais, sõid nad millegipärast tühjaks tavalise maisi koti ja jätsid puutumata GMO maisi. Ma ei ole tegelikult mingi suur GMO vastane, aga poe riiulilt võtaksin ikkagi selle toiduaine, kuhu peale on kirjutet'  - ei sisalda GMOsid. No kui sellist silti lubatakse kaubale peale panna. Eile ühel loengul räägiti, et siin ei lubata sildistada, kui GMO-d sisaldab. Inimesed käisds isegi NY Citis ja Washingtonis meelt avaldamas, et nad tahavad teada, mida nad söövad ja tahavad, et kaubal oleks peal, kui sisaldab GMOd.

Aga meie sööme siin ikka tõelisi ameerika roogasid. Hamburgerid on kõigil peale minu ära proovitud. Ma ei viitsi proovida kuigi pidid ikka veidi teismoodi olema kui Eestis. Mõtlesime, et kui tuleme mahe konverentsile, siis on siin ka jube tervislikud toidud, aga tegelikult ei olegi. Lõuna ajal (selle korraldab igaüks endale ise siin suures konverentsikeskuses, kus on mitmeid söögikohti), saab valida põhiliselt mingi kiirtoidu. No pizza on parim valik selles valikus. Oleme tegelikult kahel päeval söönud ka amishite ajutises kohvikus. Eile sõime kanasuppi nuudlitega, mis oli niisma hea, kui kodus tehtud. Täna valisime kanasalati. Selgus, et see oli kanasalat ameerikapärases serveeringus st kahe saiatüki (gluteenivaba sai!) vahele pandi see salat :D.

Sellel pildil ongi amishipärane kanasalat ameerikapärases serveeringus:


Ja sellel pildidl istuma oma tavapärases lõunalauas koos ühe sakslase ja kanadalasega



Lisaks konverentsile on siin veel mess, kus saab tutvuda ja osta igasugust maheväetist ja muud sellist kraami. Toorpiimast juust jäi ka ühel laula silma :).  Homme peame vist koos Maiga väikese tiiru seal messil uuesti tegema ja vaatama, kas midagi kasulikku oleks kaasa osta. Seal on nii palju uut, et ei oska midagi välja valida ja nad on hästi jutukad, kui nende laulale läheneda. Haaravad su kohe ja hakkavad rääkima ja küsima. Mai on õnneks hästi julge suhtleja ja temaga koos on julge käia. Kui ma eelmisel korral üritasin kiiresti sellele messile tiiru peale teha koos Margusega, püüdis keegi Michigani müügimees meid kinni ja hakkas rääkima Eestist ja Saksamaast ja Poolast ja salalepingutest ja  teisest maailmasõjast. Vahepeal ta läks sujuvalt vist ka esimese maailasõja peal üle. Ta teadis päris palju ja mulle, kui ajaloos mitte nii tugevale inimesele, avaldas see vägevat muljet, mis ta rääkis, aga temaga kaasas olev teine mees ütles talle, et tal on ajaloost väga huvitav must-valge arusaamine. Me läksime lõpuks sõbralikult oma teed edasi.



Ja veel on siin suur hulk raamatuid müügil. Nii orgaanilisest põllumajandusest, mullast, toidutegemisest, tervisest kui ka kuufaaside mõjust planeedile maa. Mai ostis ka kolm kotti raamatuid. Lgp kolleegid, teile toon lugemiseks "Science in Agriculture. Advanced Methods for Sustainable Farming" ja "Foundations of Natural Farming". Mulle tundus, et need ehk aitavad veidi seda mahemaailma mõista.

Sellel pildid ootab Mai oma raamatusse autorilt (William McKibben) autogrammi.





Igapäevaelust veel niipalju, et oleme Maiga juba kolmel õhtul kohalikus tervisekeskuses trenni tegemas käinud. Esimene õhtu oli soojendus ja eile jooksin kolm miili ning täna ainult 2,6 kuna kõht oli õhtusöögist liiga täis ja ei  olnud eriti kerge tunne :). See higihaisuline, kuid siiski armas toake asub meie korrusel ja me võime seda kasutada ilma rahata 24 tundi ööpäevas. Muideks, ma ei ole Eestis kunagi nende lintide peal jooksnud. Värskes õhus on ikka mõnusam, aga ka siinne kogemus on päris vahva. Hea, et ikkagi jooksuriided kohvrisse pakkisin :)!


See pilt on tegelikult õiget pidi, kui te oma kuvarit veidi keerate. Proovige. Onju õiget pidi ;).



Nüüd lähen magama. Muideks, olen siinse ajaga vist hästi kohanenud. Täna hommikul magasin veidi sisse. Pidi ärkama siinse aja järgi pool kaheksa, aga ärkasin pool üheksa (Eesti aja järgi 15.30 :)). Praegu on kell siin  01.18, Eestis 8.20. Lähen nüüd magama ja mõtlen hirmuga, kuidas Eestis ümberkohanemine toimuma saab.  Aga selle katsumuseni on veel päris palju aega.

No comments:

Post a Comment